Rolnictwo / Leśnictwo
Spożywanie mięsa węży nie jest niczym dziwnym w południowowschodniej Azji. Australijscy badacze sprawdzili, jaką wartość może mieć hodowanie węży na potrzeby spożywcze i wykazali, że jest to bardzo wydajna hodowla, a same węże (pytony) są cennym źródłem zdrowego białka. Czy to jednak wystarczy, żeby wprowadzić je na światowe rynki?
Spożywanie mięsa węży nie jest niczym dziwnym w południowowschodniej Azji. Australijscy badacze sprawdzili, jaką wartość może mieć hodowanie węży na potrzeby spożywcze i wykazali, że jest to bardzo wydajna hodowla, a same węże (pytony) są cennym źródłem zdrowego białka. Czy to jednak wystarczy, żeby wprowadzić je na światowe rynki?
Amerykańskie organy regulacyjne zezwoliły na sprzedaż w kraju kilku produktów z kurczaka hodowanych w laboratoriach.
Amerykańskie organy regulacyjne zezwoliły na sprzedaż w kraju kilku produktów z kurczaka hodowanych w laboratoriach.
Dzieje Wyspy Wielkanocnej (zwanej w języku polinezyjskim Rapa Nui) i jej najwcześniejszych mieszkańców mogą zostać zweryfikowane. Opublikowane „American Journal of Physical Anthropology” nowe studia na temat starożytnych pozostałości po tamtejszej cywilizacji rzucają wyzwanie konwencjonalnemu myśleniu, że sami mieszkańcy lekkomyślnie zniszczyli swoje idylliczne wyspiarskie środowisko.
Dzieje Wyspy Wielkanocnej (zwanej w języku polinezyjskim Rapa Nui) i jej najwcześniejszych mieszkańców mogą zostać zweryfikowane. Opublikowane „American Journal of Physical Anthropology” nowe studia na temat starożytnych pozostałości po tamtejszej cywilizacji rzucają wyzwanie konwencjonalnemu myśleniu, że sami mieszkańcy lekkomyślnie zniszczyli swoje idylliczne wyspiarskie środowisko.
Zobacz także
Na Wyspie Wielkanocnej nie doszło do ekokatastrofy
Dzieje Wyspy Wielkanocnej (zwanej w języku polinezyjskim Rapa Nui) i jej najwcześniejszych mieszkańców mogą zostać zweryfikowane. Opublikowane „American Journal of Physical Anthropology” nowe studia na temat starożytnych pozostałości po tamtejszej cywilizacji rzucają wyzwanie konwencjonalnemu myśleniu, że sami mieszkańcy lekkomyślnie zniszczyli swoje idylliczne wyspiarskie środowisko.
- Tomasz Płosa
- Tomasz Płosa
Pierwsze mięso „hodowane w laboratorium” dopuszczone do sprzedaży w USA
Amerykańskie organy regulacyjne zezwoliły na sprzedaż w kraju kilku produktów z kurczaka hodowanych w laboratoriach.
- Robert Jakubczak
- Robert Jakubczak
Czy będziemy jeść wężowe burgery?
Spożywanie mięsa węży nie jest niczym dziwnym w południowowschodniej Azji. Australijscy badacze sprawdzili, jaką wartość może mieć hodowanie węży na potrzeby spożywcze i wykazali, że jest to bardzo wydajna hodowla, a same węże (pytony) są cennym źródłem zdrowego białka. Czy to jednak wystarczy, żeby wprowadzić je na światowe rynki?
- Ryszard Knapek
- Ryszard Knapek
