Biologia

Dr Andrzej Pasierbiński z Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska UŚ. Fot. Małgorzata Kłoskowicz
Roślinność Islandii to zagadnienie znacznie ciekawsze niż mogłoby się z pozoru wydawać. Nawet więcej – ze względu na fakt, że mniejsze znaczenie ma konkurencja międzygatunkowa, a istotniejszą rolę odgrywają inne czynniki środowiskowe, islandzka flora i charakterystyka jej stanowisk to zjawisko unikatowe na skalę światową
Roślinność Islandii to zagadnienie znacznie ciekawsze niż mogłoby się z pozoru wydawać. Nawet więcej – ze względu na fakt, że mniejsze znaczenie ma konkurencja międzygatunkowa, a istotniejszą rolę odgrywają inne czynniki środowiskowe, islandzka flora i charakterystyka jej stanowisk to zjawisko unikatowe na skalę światową
– Trzeba mieć pogodny stosunek do życia i do jedzenia. Najważniejsza jest akceptacja własnego ciała. Zachęcam, aby się nie morzyć głodem. Wystarczy zmienić nieznacznie zwyczaje żywieniowe, by utrzymywać pożądaną masę ciała – przekonuje dr hab. Bogdan Doleżych z Katedry Fizjologii Zwierząt i Ekotoksykologii na Wydziale Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Śląskiego.
– Trzeba mieć pogodny stosunek do życia i do jedzenia. Najważniejsza jest akceptacja własnego ciała. Zachęcam, aby się nie morzyć głodem. Wystarczy zmienić nieznacznie zwyczaje żywieniowe, by utrzymywać pożądaną masę ciała – przekonuje dr hab. Bogdan Doleżych z Katedry Fizjologii Zwierząt i Ekotoksykologii na Wydziale Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Śląskiego.
Wielu z nas myśli, że to, co nam się śni, jest często odwzorowaniem tego, co już było. Jak się jednak okazuje, to raczej odtworzenie pociętego na kawałki, a później przypadkowo posklejanego filmu. Tylko po co? Wciąż zagadkowym zagadnieniem snu zajmuje się dr hab. Piotr Łaszczyca z Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Śląskiego.
Wielu z nas myśli, że to, co nam się śni, jest często odwzorowaniem tego, co już było. Jak się jednak okazuje, to raczej odtworzenie pociętego na kawałki, a później przypadkowo posklejanego filmu. Tylko po co? Wciąż zagadkowym zagadnieniem snu zajmuje się dr hab. Piotr Łaszczyca z Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Śląskiego.
Tatrzański Park Narodowy (TPN) to jeden z 23 parków narodowych funkcjonujących na terenie Polski. Utworzony został w 1955 roku i w tym roku obchodzi swoje 60-lecie.
Tatrzański Park Narodowy (TPN) to jeden z 23 parków narodowych funkcjonujących na terenie Polski. Utworzony został w 1955 roku i w tym roku obchodzi swoje 60-lecie.
Prawie 20 tysięcy gatunków zwierząt, roślin i grzybów jest zagrożonych wyginięciem. Nie wszystkim jednak grozi ono w równym stopniu, a skala stosowana przez Międzynarodową Unię Ochrony Przyrody i Jej Zasobów (IUCN) obejmuje w sumie siedem stopni zagrożenia.
Prawie 20 tysięcy gatunków zwierząt, roślin i grzybów jest zagrożonych wyginięciem. Nie wszystkim jednak grozi ono w równym stopniu, a skala stosowana przez Międzynarodową Unię Ochrony Przyrody i Jej Zasobów (IUCN) obejmuje w sumie siedem stopni zagrożenia.
20 kwietnia 1862 roku Ludwik Pasteur (wspólnie z Claudem Bernardem) po raz pierwszy przeprowadził zabieg pasteryzacji żywności. Zabieg mający na celu zapobiegnięcie procesowi psucia się mleka, wina i piwa, znany jest dziś pod nazwą pasteryzacji.
20 kwietnia 1862 roku Ludwik Pasteur (wspólnie z Claudem Bernardem) po raz pierwszy przeprowadził zabieg pasteryzacji żywności. Zabieg mający na celu zapobiegnięcie procesowi psucia się mleka, wina i piwa, znany jest dziś pod nazwą pasteryzacji.
– Z perspektywy ewolucyjnych interesów naszego gatunku zachowanie nastolatka nie jest głupie ani nieodpowiedzialne. Gdyby nastolatek nie poszukiwał nowych rzeczy, to pewnie dalej mazalibyśmy ochrą i sadzą po ścianach jaskini – twierdzi dr Marek Kaczmarzyk, kierownik Pracowni Dydaktyki Biologii Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska UŚ. Na czym polega więc specyfika mózgu nastolatka?
– Z perspektywy ewolucyjnych interesów naszego gatunku zachowanie nastolatka nie jest głupie ani nieodpowiedzialne. Gdyby nastolatek nie poszukiwał nowych rzeczy, to pewnie dalej mazalibyśmy ochrą i sadzą po ścianach jaskini – twierdzi dr Marek Kaczmarzyk, kierownik Pracowni Dydaktyki Biologii Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska UŚ. Na czym polega więc specyfika mózgu nastolatka?

„Urodzeni mordercy”, czyli nowo urodzone „wilcze pająki” (Lycosidae)

Osnuwik pospolity na owocu trzmieliny

Dr hab. Agnieszka Babczyńska
W powszechnym mniemaniu pająki są brzydkie i niebezpieczne, budzą strach, a nawet przerażenie. Dr hab. Agnieszka Babczyńska z Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Śląskiego udowadnia, że większość z nich jest nie tylko całkowicie niegroźna, ale przede wszystkim pożyteczna.
W powszechnym mniemaniu pająki są brzydkie i niebezpieczne, budzą strach, a nawet przerażenie. Dr hab. Agnieszka Babczyńska z Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Śląskiego udowadnia, że większość z nich jest nie tylko całkowicie niegroźna, ale przede wszystkim pożyteczna.

Członkowie zespołu, którzy brali udział w projekcie badawczym. Pierwszy rząd: mgr Anna Jarosławiecka, dr Katarzyna Hupert-Kocurek, prof. dr hab. Zofia Piotrowska-Seget. Drugi rząd: dr Mirosław Kwaśniewski i mgr Sławomir Sułowicz. Fot. Sławomir Borymski.
Znaczenie projektów badawczych poświęconych wykorzystaniu roślin i mikroorganizmów w bioremediacji skażonych terenów województwa śląskiego.
Znaczenie projektów badawczych poświęconych wykorzystaniu roślin i mikroorganizmów w bioremediacji skażonych terenów województwa śląskiego.
